Acesulfam K - E950

Acesulfam K - E950

Jeśli chodzi o obecnie stosowane dodatki do słodzenia w przemyśle spożywczym będziemy mogli znaleźć między innymi acesulfam K. Znajduje się pod tą nazwą związek, który ma być elementem zastępującym sacharozę. Pomimo tego, że jest to składnik dostępny ogólnie i chętnie stosowany to jednak pojawiają się głosy, że może być niebezpieczny dla ludzkiego zdrowia.  (http://centrumwitalnosci.pl/acesulfam-k-aspartam-sacharyna-niebezpieczne-substancje-slodzace_ptwe.a)

A więc czy składnik określany inaczej jako e950 będzie bezpieczny?

Acesulfam K – co to?

Acesulfam K (od łacińskiego Acesulamum kalicum, czyli acesulfam potasowy) to taki związek chemiczny, który został odkryty w roku 1967 przez Karla Claussa Haralda Jensena. Jest on w formie krystalicznego albo białego proszku. Charakteryzuje się on tym, że jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Jego główną zaletą będzie to, że ma słodki posmak. Z tego właśnie względu stosowany będzie w przemyśle spożywczym jako słodzik czy też wzmacniacz smaku. Jeśli połączony będzie z innymi składnikami będzie miał smak podobny do cukru tradycyjnego.

Acesulfam K – szkodliwość

Tak samo jak w innych składnikach słodzących, które mają odpowiadać za smak potraw również w przypadku acesulfam K pojawiają się liczne kontrowersje z tym związane. Według niektórych testów jakie były prowadzone składnik ten będzie budował rozwój komórek rakowych. Mimo, że jest to składnik dostępny ogólnie nadal mamy na jego temat różne opinie. Nie ma jednak dowodów, które będą informować nas o tym, że rzeczywiście rozwijają się komórki rakowe.

Część naukowców nadal uważa, że ta substancja nie jest jeszcze dobrze przebadana i cały czas trzeba ją sprawdzać pod kątem tego jak działa na zdrowie. Wedle obowiązujących przepisów na każdym opakowaniu ten składnik musi być oznaczony. Spożycie dopuszczalne to obecnie 15 mg na każdy kilogram masy ciała.

Acesulfam K E950 – gdzie występuje?

Ten składnik znajdować się będzie w różnorakich produktach spożywczych. Ma odpowiadać za ich smak i aromat. Znajduje się tam również jako ten element, który nadaje słodki posmak. Znajdzie się między innymi w takich składnikach żywieniowych jak zupy w proszku, gumy do żucia, musztardy, napoje, piwo czy produkty cukiernicze.

Acesulfam K a inne dodatki chemiczne E950 najczęściej występuje w artykułach spożywczych wraz z: • E285 – czteroboran sodu, • E325 – mleczan sodu, • E407a – przetworzony wodorost morski Eucheuma, • E432 – monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20), • E435 – monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60), • E460 – celuloza, • E513 – kwas siarkowy, • E627 – guanylan disodowy, • E904 – szelak.