Rozmieszczenie żywności w lodówce

Aby żywność przed dłuższy czas była świeża i bezpieczna dla zdrowia, trzeba odpowiednio rozmieścić ją w lodówce albo zamrażarce. Dużo jedzenia, szczególnie po Świętach, zostaje, dlatego trzeba się zatroszczyć, aby się nie zmarnowało. Przechowywanie żywności to bardzo ważny proces.

Warto poznać właściwy sposób jej poukładania na półkach.

Żywność w lodówce – górna półka

Tutaj należy umieszczać takie produkty jak: dżemy, konfitury, mleko, jogurty i kefiry – na niższych półkach jest zimniej i mogłyby tam rozwinąć się bakterie gnilne. Trzymając je tutaj, wspomaga się natomiast rozwijanie się dobrych bakterii kwaszących.

Na środkowej półce

Tutaj należy umieszczać: biały ser, twaróg, pokrojoną wędlinę, mogą tam być przez kilka dni (w zależności od terminu ważności). Garnek z zupą szczelnie zakryty także odnajdzie tu swoje miejsce.

W dolnych szufladach

Temperatura 10 stopni pozwala przechowywać warzywa i owoce: maliny, truskawki, szczypiorek, sałatę (najlepiej w nieszczelnym opakowaniu, aby nie doprowadzić do wytworzenia się niebezpiecznych dla człowieka azotyn). To dobre miejsce także dla serów twardych umieszczonych w pojemnikach, bo dobrze tu dojrzeją.

Jedzenie w lodówce

Po bokach lodówki

Tutaj można postawić olej roślinny w szklanej butelce oraz przetwory, ketchup itd. Znajdują się tu specjalne półeczki na jajka. Jajek nie wolno myć przed włożeniem do lodówki, aby nie zetrzeć naturalnej bariery chroniącej przed drobnoustrojami. Warto zadbać, aby jedzenie surowe było oddzielone od tego, które już można spożywać.

Ważne informacje

Gotowa żywność może być przechowywana najwyżej 3 dni. Do zamrażarki nadają się te rzeczy, które potem się gotuje albo smaży, bo wszelkie drobnoustroje zostaną poddane obróbce cieplnej.

Pojemniki do żywności

Suche powietrze nie jest dobre dla żywności, dlatego w lodówce przechowuje się ją w opakowaniach: papierze pergaminowym, plastikowej albo aluminiowej folii. Trzeba koniecznie pamiętać o tym, że folia ma właściwości izolacyjne, ale i pozwala na szybsze rozwijanie się pleśni, a papier umożliwia utratę aromatu. Jeśli wkłada się do lodówki garnki z pożywieniem, to muszą być one dokładnie zamknięte, ponieważ para wodna może powodować, że na ściankach szybciej pojawi się szron.

Ponadto lepiej nie mrozić wędlin, pasztetu, salcesonu, serów, a szczególnie ważne jest, aby nie mrozić niczego 2 razy, bo spowoduje to zatrucie. Przed mrożeniem lepiej przeczytać etykietę albo instrukcję lodówki. Produkty zamrożone lepiej ułożyć ciasno i w temperaturze -18 stopni, by zwiększyć efektywność mrożenia.