O dwuślimakowych wyciskarkach do soków

O dwuślimakowych wyciskarkach do soków

Alternatywą dla wyciskarek, które pracują na jednym wałku ślimakowym stały się wyciskarki dwuślimakowe.

One także należą do modeli wolnoobrotowych. Dzięki temu przygotowany w nich sok jest pozbawiony powietrza. W czasie pracy nie wytwarzają one ciepła, sok nie traci witamin, soli mineralnych i enzymów. Jest więc tak samo odżywczy, jak owoce, z których go przygotowaliśmy.

Nazwa tych wyciskarek sama mówi nam o ich budowie. Są one wyposażone w dwa, identycznie zbudowane wałki ślimakowe. Ustawione do siebie równolegle, w czasie pracy zazębiają się. Proces powstawania w nich soku trochę się różni od wyciskania go w urządzeniach jednoślimakowych. Ocierające się o siebie wałki miażdżą miąższ. Sok, który się z niego wydobywa jest oddzielany od resztek miąższu i włókien.  (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Sok ścieka do pojemnika podstawionego pod wyciskarkę, a resztki pozbawionego soku miąższu są automatycznie usuwane do zbiornika znajdującego się na zewnątrz urządzenia. Jak się okazało, wyciskarki dwuślimakowe pozwalają na wydajniejsze i bardziej efektywne pozyskanie soku. Konstrukcja ta okazała się na tyle innowacyjna, że możliwe jest przygotowanie soku z każdego gatunku owoców i warzyw. Bez trudu uzyskamy sok z owoców jagodowych, cytrusowych, z ziół i z warzyw liściastych.

Osoby, które chcą skorzystać z sokoterapii, chcą zdrowo się odżywiać nie powinny zastanawiać się nad zakupem wyciskarki. Z pewnością jej zalety docenią osoby, które stosują terapię doktora Gersona. Na rynku dostępne są modele wyciskarek dwuślimakowych, które mają szereg dodatkowych funkcji. Można w nich mielić i homogenizować. Dzięki tej ostatniej funkcji przygotowanie przecierów i musów dla niemowląt jest banalnie proste.

Zalety soku z wyciskarek jednoślimakowych

Otrzymany w nich sok jest bardzo wysokiej jakości. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze: sole mineralne, enzymy, witaminy i błonnik.

Swoje wartości odżywcze sok zachowuje przez wiele godzin. Jest nie napowietrzony, nie jest też ciepły; dzięki temu przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia nawet po upływie siedemdziesięciu dwóch godzin. W jednoślimakowej wyciskarce przygotujemy sok nie tylko z owoców, ale także z ziół, warzyw liściastych i owoców jagodowych.

Wadą tych wyciskarek jest trudny montaż.